Wednesday, 24 August 2011

Remove Word Verification


Malam ni sempat la blogwalking balas kunjungan kawan2 ika walaupun xdapat singgah semua. Sambil2 baca entri nak jugak tinggak komen.. betul x. Tapi tengah seronok tulis komen, nak send tiba2 kua plak benda2 camni :

nah amik ! ada lagi
macam2 yang keluar,

Penggunaan word verification ni diwujudkan oleh blogger.com adalah untuk mengelakkan mesej-mesej spam ni masuk ke dalam ruangan komen entri kita secara automatik. jadi, setiap orang yang nak komen perlu isi word verification supaya dapat mengelakkan mesej2 spam yang tidak berkaitan dengan entri.

tapi,bagi ika la kan.. word verification ni tak perlu sangat pun.. 
kita boleh mengawal spam dengan menggunakan fungsi comment moderation.

dashboard > setting > comment
klik 'NO' pada show word verification.
klik 'always' pada comment moderation.


dashboard > comments > awaiting moderation
komen2 yang diberi oleh pembaca akan masuk dalam awaiting moderation. Jadi, kita boleh tapis la dulu tengok mana komen yg nak diaprove, atau check komen2 yg tidak berkaitan atau spam. 

kawan2 nak komen pun senang, tak perlu amek masa untuk tunggu loading word verification tu. tambah lagi lau blog tu memang berat nak loading. pastu kalau silap tulis word tu nk tunggu loading balik.. semua tu ambik masa.. so, better remove them oke ^^

3 comments:

  1. betul tu...menyusahkan readers nak drop comment la...=.=" aduyai...plish la remove...

    ReplyDelete
  2. perlu memeriksa:)

    ReplyDelete


My photo

Ijazah Sarjana Muda Pendidikan Fizik . mixblood daughter of Rohaya & Abdullah . part time blogger . full time muslimah . 
:: enjoy reading & literature :: art & design :: travel & bussiness ::