Friday, 5 August 2011

TUTORIAL : LETAK CUTE IKON DALAM POST


cube tengok ikon ni  comel x?
yang ni plak
tengok ni  huhu
xpon yang ni

okay, sekarang saya akan share macam mana nak letak ikon comel-comel dalam post blog anda. emoji/ikon ni berfungsi untuk menceriakan sesebuah post/entri anda. Tak adalah tulisan je memanjang..

1. create post macam biasa.
2. untuk pilihan ikon klik  GLITTER GRAPHICS dan pilih la mana-mana ikon yang anda berminat.
3. copy code html ikon yang anda pilih.
    klik image untuk lebih jelas

4. klik pada edit html pada kotak create post.


5. paste code html ikon tadi kt mana-mana ayat yang anda ingin letak. 
6. klik semula pada compose !
DONE ! preview dulu okay atau tidak 

p/s : tapi make sure post background blog korang warna putih, sebab ada sesetengah ikon background putih. Kalau tak, nampak kurang cantik =)

4 comments:

  1. jom join segmen "bloglist teruja" ninie ;) http://ninieazriena91.blogspot.com/2011/08/ninie-azriena-ajak-join-bloglist-teruja.html

    ReplyDelete
  2. ohooo..comel gilak!xprnah lg buh icon comel dlm post. http://www.geekintherainbow.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. @IFA Athirah try la wat lam post.. nti gtaw ika . sure comel .hihi

    ReplyDelete


My photo

Ijazah Sarjana Muda Pendidikan Fizik . mixblood daughter of Rohaya & Abdullah . part time blogger . full time muslimah . 
:: enjoy reading & literature :: art & design :: travel & bussiness ::