Friday, 24 January 2014

butter cookies =)

salam semua.

rasanya dah lama tak meluangkan masa bersama blog ni.
apa-apa pun, thanks to my readers yg inbox bertanyakan khabar sebab dah lama menyepi.
bukan menyepi, tapi mungkin ada benda lain yang lebih penting untuk diberi perhatian.
insyaAllah, ada masa ika tetap akan update blog ni, dari masa ke semasa.. :)

okey, kali ni ika nak share resipi Biskut Mentega / Butter Cookies !
terdapat banyak versi resipi butter cookies di google.
yang ika nak share ni resipi yang paling simple dan mudah.

tiba-tiba terasa nak makan biskut ni.
so apa lagi, godek2 tepung la kat dapur =p

*teringat masa kecik-kecik suka sangat biskut ni.


Bahan-bahan 

125 g mentega
45 g gula icing
140 g tepung gandum
1/4 sudu kecil baking powder - ayak bersama tepung gandum
1/2 sudu kecil butter oil atau 1 sk esen vanilla
gula halus - untuk ditabur

Cara-cara

1. Putar mentega dan gula icing hingga berkrim. Masukkan butter oil atau esen vanilla dan akhir masukkan campuran tepung gandum dan pukul sebati.

2. Simpan doh dalam peti sejuk selama 1/2 jam. Masukkan doh dalam piping bag dan bentukkan atas dulang pembakar. (nak senang buat bulat2 je)

3. Bakar pada suhu 150 C selama 15 min atau hingga perang. Taburkan gula halus diatas biskut jika suka dan sejukkan.

tadaaa.. !!
yummy ! 
have a try..

10 comments:

  1. selamat kembali....best biskut ni..:DDD

    ReplyDelete
  2. ohh god.. ika dah buat ain lapar pepagi ni..bak mai sikit biskut yang dah buat tu..huhuhu

    *craving*

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. samalah kita.. butter and cheese... =)

      Delete
  4. I could not resist commenting. Exceptionally well written!


    my webpage; skin care tips yahoo answers

    ReplyDelete
  5. biskut laris dan cepat jabis kalau hari raya ni, memang sedap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih kerana singgah denaihati.com ! =)

      Delete
  6. singgah sini dan follow ika..tq visit my blog :) sedap nya biskut tuuu... www.mrsfeez.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. looks delicious cart..btw, follow sini...

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete


My photo

Ijazah Sarjana Muda Pendidikan Fizik . mixblood daughter of Rohaya & Abdullah . part time blogger . full time muslimah . 
:: enjoy reading & literature :: art & design :: travel & bussiness ::