Saturday, 24 September 2011

Blogging Activity vs Glamority

Photobucket

.. Done Follow You..Follow Me Back ..

ayat sinonim yang biasa kita dengar. Ada antara kita beria ria kejar followers 2-3 ribu dalam satu masa. Perkara ni xperlu desak2 pun sebenarnya.. Depends pada pengunjung tersebut la samada nak follow blog kita atau pun tidak. 
1. FOLLOW PRIVATELY
Sometimes ada jugak follower yang follow secara private. Means kita tak tahu samada follower yang state kat skrin blog ni menunjukkan bilangan angka yang betul2 sama dengan bilangan follower kita sebenar atau tidak. Sebagai contoh , you have 400 follower. Betul ke? mungkin lebih? mungkin 450? 400 tu follower yang follow secara public. mungkin 50 lagi tu diorang follow secara private. Siapa tahu kan.


2. KOMEN ENTRY KURANG
Kenapa xd orang nak komen ye..hurm.. Oops! perkara yang tak perlu sedih. no biggie. Its depends on reader, either thay want to leave you comment or not. Depends jugak pada jenis entry yang kamu post. Kalau melibatkan isu semasa, dan memerlukan pandangan orang ramai, yes! you deserve comments from others. Tapi kalau entry tu melibatkan personal life ataupun perkongsian hidup @ diary, mungkin tidak perlu commentor yang ramai. Cukup sekadar kamu berkongsi hidup dan orang lain membacanya. Yang penting kamu berpuas hati dengan apa yang kamu kongsi.
3. WOW..BLOG CANTIK SANGAT...
Hiasla blog anda mengikut kretiviti dan kesukaan anda. xperlu letak macam2 segala benda semata mata nak orang lain melihat blog kita ada segala benda. xsalah letak gadget banyak2, tapi keadaan ini mungkin akan membuatkan loading page blog anda lambat.. Kesian orang yang buka blog kita, ternanti nanti nak baca ape la yang ada kat blog nih. Kadang2 masalah server internet itu sendiri. Tidak dinafi kadang2 ika sendiri pun ada masalah nak loading page ni. Tapi lepas refresh page, ok la.^^
4. PUBLICITY & GLAMORITY 
Buatla apa2 yang membahagikan diri, blog simple xsemestinya entry xbest. Just blogging with your own style. xperlu tiru sape2 untuk dapatkan perhatian malah pengikut yang ramai. Dan kalau kerja menghias blog itu adalah kesukaan kamu, juz do it. xd sape yang halang.. barulah tiap kali buka blog, selesa je mata nak membacanya ^^


Just do the blogging activities with your own style, write it down with a great shares and minds. That's it ! 

18 comments:

  1. nice tips cik ika :)
    btw sy dh dpt hadiah dr Cik Ika.
    cbe tgk entry bru sy .:)
    tq ye.

    ReplyDelete
  2. i like the way u think!!! happy blogging!!!

    ReplyDelete
  3. saya pun tak suka orang cakap oredi follow u, follow me back k. itu hak masing2 nak follow balik ataupun tidak. tidak ada paksaan.

    ReplyDelete
  4. ske dgn entry ika~ sume blogger msti pndai balance mana yg betul mana yg tak perlu :)

    p/s: kurang ske ble ada blogger yg paksa follow dia blk... kan

    ReplyDelete
  5. yeah.. jadik diri sendiri jee bile nk tulis sumting kt belog.. xyah tiru2 org laa... hehe

    ReplyDelete
  6. ika dulu time awal2 mmg bw pown tuk kejar follower n ada jugak ckp "follow u, follow me back" tapi rasa kita uat 2 mcm x ikhlas je..last2 dah mls nak guna ayat 2..kalo ika follow pown..just ckp ika follow je..so terpulg lar pd kawan 2 nak follow ika blk ke x..ika pown dah x kisah..jnji kita ikhlas dlm berblogging n berkawan..hee..:)

    ReplyDelete
  7. syie setuju sngt tu..tak perlu follow me back tu and tak kesah kalau blog kita ni simple sangat .. xpndai main dgn code2 tu as long as isi dalam tu orang suka baca

    ReplyDelete
  8. huhuhu... bab follower ni sensisitif dalam dunia blog...

    kita hanya akan follow kalau blog tu entry yang disiarkan menarik dan membangunkan minda dan menambah ilmu...

    ReplyDelete
  9. wahhh...tips bergunaaaaa.....!!!
    semua saya sokong!

    ReplyDelete
  10. ya2...betul...suka la entry nie ^^

    ReplyDelete
  11. ala..yg folo memolo toh..anis sa semua org pon cam toh mse awl berblog kan..cam anis..anis layan kan jela kalo ade newbie ckp gitu..

    ReplyDelete
  12. @anismelon
    btol tu anis.. ika pn ok aje lau ad sape2 gtaw cmtu..lau ase nk follow kita follow la kan^^

    ReplyDelete


My photo

Ijazah Sarjana Muda Pendidikan Fizik . mixblood daughter of Rohaya & Abdullah . part time blogger . full time muslimah . 
:: enjoy reading & literature :: art & design :: travel & bussiness ::