Saturday, 24 November 2012

get simple make up !

salam everyone.

bagi ika, penjagaan kulit tu sangat perlu supaya kita rasa selesa dan confident ! ika suka make-up yang simple, ringan -bukan heavy make up- ika bukannya pandai sangat make up. sekadar guna alat2 make-up biasa tapi dalam masa yang sama mementingkan penjagaan kulit muka. entry ni khas buat kak Rniz (sb akak ada tanya dalam entry lepas yang bertajuk #awak ni mualaf ke?# ). 

first sekali, ika guna pencuci muka sabun susu beras. sabun ni sangat wangi n ika suka bau die. ase cm kuih ! nk makan je! hihi. sabun ni bukan untuk kulit muka sahaja, tapi boleh digunakan untuk seluruh badan untuk mendapatkan hasil kulit muka dan badan yg halus, segar n berseri. ika suka sabun ni, tiap kali lepas cuci muka, rasa kulit muka kita segar dan lembut. kalau nak try, boleh pm terus fb ika >cart kartika<. harga pun sangat berpatutan =) 


untuk perlindungan sinar uv, ika akan pakai sunblock Beauskin. sun protection spf 30. tapi produk ni susah sangat nak dapat di stokis atau saloon kecantikan di Malaysia sebab ia produk dari Paris. harga pun boleh tahan mahalnya ! tapi xpe mahal, janji benar2 memberi perlindungan yang memuaskan . lagipun satu bekas ni boleh tahan guna sampai 1 sem, lebih kurang 6 bulan la. so setahun juz 2 kali beli je . okay la tu =) sunblock ni terdapat dua jenis, warna pink dan juga kuning. bagi ika, ika prefer yang pinky, its depend on ur skin.


kemudian untuk foundation, ika pakai REVLON colorstay. memang perfect. pakai sikit pun dah boleh manampakkan tona kulit kita sekata. ika pilih yang golden warm. =)


okay, kalau bedak plak ika juz pakai  bedak johnson baby je ! dari dulu sampai sekarang ika selesa dengan bedak botol ni. kulit rasa halus, selesa sangat. wangi pulak tu. kesana kemari mest ada bedak botol ni dalam beg. =) johnson baby yang tudung warna biru. milky. suka =) 

kadang2 kalau nak pakai bedak compact pun ika akan pakai bedak baby ni dulu sebagai basic, kemudian baru pakai bedak compact. kalau bedak compact ika selalu guna yang miyami /silky girl.

its natural, simple. itu yang selalu ika pakai bila nak keluar pergi mana-mana. cepat dan mudah ! yang penting selesa =)


lipstik?? ika jarang guna lipstik. sb ika lebih selesa dengan warna bibir yang asal. natural. original. kalu pakai pun ika prefer yang NIVEA : FRUITY SHINE-Pink Guava. macam lip gloss gitu. sangat best dengan rasa guava hihi dan yang penting warna die cantik.. sesuai pada semua bibir si pemakai. mesti try !! 

p/s : itu sahaja .. saje gedik2 nak post tentang make-up. xmake up pun xpe. yang penting ambil wudhu' untuk segarkan dan serikan wajah. sama-sama kita amalkan selalu... see u next post ! =)

1 comment:

  1. pompuan dgn alat mekap mmg tak bole nk dipisahkan hah...tol tak??? ehehe

    ReplyDelete